Dievčatám z dediny postavili pred kostolom 15-metrový máj

30.04.2011 Prešov

Kapušany 30. apríla (TASR) – Dievčatám z obce Kapušany, okres Prešov, v piatok večer postavili v centre dediny 15 metrov vysoký máj. Ten vyrobili z kmeňa červeného smreka, ktorý obci daroval tamojší urbariát, a na jeho vrchole umiestnili mladú zelenú brezu.
Sprievod obyvateľov obce, v ktorom kráčali aj členovia folklórnych súborov, preniesol máj od obecného úradu na neďaleké námestie. Celý máj vážil okolo 130 kilogramov, ale vzhľadom na jeho dĺžku ho pred miestnym kostolom muselo ručne osadzovať 12 chlapov, väčšinou obecných hasičov.
\"Keďže ľudové tradície sa už vytrácajú zo života obcí, pred dvoma rokmi sme sa rozhodli, že budeme robiť takéto podujatie, ktoré má pripomínať zvyky našich predkov. Máme tu tri folklórne telesá a ďalší detský súbor pri základnej škole, takže o program a zábavu je postarané,\" povedal pre TASR starosta obce Jozef Pribula.
V kultúrnom programe na námestí vystúpili deti z materskej školy, Detský folklórny súbor Čerešenka a FS Kapušančan. Najviac piesní odznelo v podaní mužskej spevácke skupiny Kapušanske richtaroše, ktorá je v regióne pomerne známa.
\"My sme sa tešili na stavanie májov pred domami mladých dievčat. Spievalo sa, samozrejme, že sa aj vypilo, lebo nás potom aj pohostili,\" zaspomínal si na svoje mládenecké časy 64-ročný spevák Mikuláš Holoďák.
Hovorí sa, že máje mali dievčatám priniesť zdravie, krásu a štíhlosť. V istom čase boli dokonca symbolom vážneho záujmu o dievča.
Ľudové zvyky v posledných rokoch v Kapušanoch ožili aj vďaka folklórnym slávnostiam, o ktoré je stále väčší záujem. Z tohto dôvodu už v miestnom parku začali stavať pódium, ktoré bude súčasťou prírodného amfiteátra pre asi 900 ľudí.
 

Vyberte región